Alumni: Francis Patrick Brady

FIVE FORMS OF PLAY - Part 1 :
ALEA

Filip Vest (DK)
Una Hamilton Helle (NO/UK)
Ívar Glói Gunnarsson (IS)
Karin Granstrand (SE)

Vernissage, Fredag 29 mars 2019, 17-22
30 mars - 5 april 2019
Lördag - torsdag 14-17 och efter överenskommelse
Celsius Projects, Celsiusgatan 45, 212 14 Malmö
francid

Francis Patrick Brady bjuder in dig till det första eventet av en årslång utställningsserie på det konstnärsdrivna galleriet Celsius Projects i Malmö. ALEA är den första delen av utställningsserien Five Forms of Play och är en teoretisk kategori av spelande som relaterar till Slump, Tillfällighet, Determinism.

Five Forms of Play är ett årslångt projekt som cirkulerar kring fem grupputställningar vilka är utspridda mellan mars 2019 till mars 2020. Över 20 konstnärer är inbjudna för att samarbeta med konstnären, pedagogen och curatorn Francis Patrick Brady för att skapa och lära sig tillsammans hur man kan ”spela” med sina verk. ”Att spela” med sina verk betyder att: vibrera, förlöjliga, uppfinna, aktivera, omarbeta, återskapa, simulera eller förstöra, på ett abstrakt eller fysiskt sätt; förenklat så är det en alternativ väg till hur man ser på och hur man engagerar sig med konsten. Varje konstnär kommer att tillfrågas att skapa ett nytt verk eller att omarbeta ett tidigare så att det kan ”spelas” på något sätt och tillsammans kommer de att ”spela” med varje verk som i en symfoni eller i ett solo, som grupputställning eller som performancetillställning.

Från Bauhaus till Dada, från Situationisterna till Fluxus, så har konstnärer använt ”spelande” och gjort spelifierade spekulationer för att kanalisera kreativa energier eller för att störa det normala flödet av verkligheten för att bättre kunna undersöka dolda strukturer i samhället. Roger Caillois delade upp och beskrev spelande i fyra unika former och i den här utställningsserien kommer dessa fyra former att appliceras som titlar och principer för organiserandet av varje utställning; det kommer också att finnas en femte utställning som jokern i leken, kortet som ändrar reglerna, eller som antikategorin som sista utställning den 20 mars 2020 (Vårdagjämningen). Likt karnevalen i byn så tillåter spelandet oss att invertera de vanliga reglerna och låter oss vara tillsammans i en nyuppfunnen uppsättning av temporära regler.