Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumn: Marie Vedel

guldmynt på en stor skärm med svart bakgrund

Cheese is time, time is money, money is monopoly

Mohamed Bourouissa, Stef Kamaris,
Marie Vedel

14 april–18 juni 2023, Galleri Signal
Vernissage fredag 14 april kl 19-21

Att leva kostar pengar. För vissa står marknaden redo att omsätta en affärsidé från dröm till handling. För andra står dörren endast öppen för parallella verksamheter utformade utifrån exakt samma affärsmodell—tillgång och efterfrågan. Skillnaden stavas uteslutning. Uteslutning från marknaden, från samhället, från rätten till ett likvärdigt liv.

Mohamed Bourouissas video La valeur du produit (Produktens värde) är en slags snabbkurs i företagsekonomi. Entreprenörens strategi att sälja en produkt till rätt pris och bibehålla balansen mellan utbud och efterfrågan är gemensam för all kommersiell verksamhet. Samma målsättning, samma vokabulär, bara en annan produkt—försäljningen av ”organiska” varor för att få in ”vete” (fransk slang för pengar).

Ost är tid, tid är pengar, pengar är monopol. Stef Kamaris skulpturala objekt och materiella experiment kunde inte uttrycka det bättre. De dryper av excess, som extra-allt materialiserat. PacMen gjorda i ost (Emmentaler och Babybel), tårtor av Danablu, spelautomater och kreditstenar—en ständig jakt efter konsumtionens begär. Logiken kring den fria marknadens demokratisering skevar och monopol är det ekonomiska systemets orättvisa för att ta hem spelet.

Upp ur marken sträcker sig Marie Vedels pigmenterade vaxtungor The Singer’s Tongue och tycks sjunga ut sin sorg, sitt begär, sin förlorade kärlek. Myten om Orfeus och Eurydike är förkroppsligandet av älskande, men den skönsjungande Orfeus misslyckas med att rädda sin älskade från underjorden. Hans begär tar över och i samma stund förlorar han henne för evigt. Eurydike, hennes namn, betyder den djupt rättvisa.

Individuell framgång mäts i pengar. Till låten ”Foetus” av Booba, en av nyckelpersonerna inom fransk hip hop, tillverkas euromynt en masse av La Monnaie de Paris (Paris myntverk). I Mohamed Bourouissas version präglas mynten med rapparens porträtt. Samhällets råa lyrik präntas in monetärt och pengacirkeln sluts.