Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumner: Utställning med Nicklas Randau och Carl-Oskar Jonsson

Målning i gul färg. Bild.
Mjuk suddig stjärnig natt, olja på duk, 31 x 24 cm, 2024. Av Nicklas Randau.

Konsthögskolans alumner Nicklas Randau och Carl-Oskar Jonsson ställer ut på Galleri Thomas Wallner fram tills den 21 juli.

Vi är stolta att presentera konsthögskolans alumner Nicklas Randau och Carl-Oskar Jonsson i deras nya utställning. Nedanför kan ni läsa om konstnärerna och deras verk. Läs mer om utställningen på Galleri Thomas Wallners hemsida

Utställningsperiod

Utställningarna pågår mellan 15 juni - 21 juli 2024.

Adress

Simris bygata 9, 272 91 Simrishamn

Öppettider

Torsdag-Söndag 12.00-17.00

Nicklas Randau

Målning
Molnsömn, olja på duk, 40 x 30 cm, 2024. Av Niclas Randau.

”Bilderna handlar om en plats som jag kallar Immeln. Den finns både här och där.  

När jag bodde i Berlin och tog tunnelbanan till och från ateljén var Schönleinstrasse min station. Där nere under marken satt människor och eldade under en bit folie och andades in den blågråa röken. Reflexionerna i folien skar/sken på samma vis som Immeln kan, när den reflekterar himlen i blågråa nyanser, nästan blygråa. Det ramas in av skogen, som en mörk rand runt det hårda men öppna ljuset.  

När Merlau-Ponty skriver ”Jag skulle verkligen ha svårt att förklara var den tavla som jag betraktar finns någonstans”  fylls jag av igenkänning. Måleri kan som få andra saker få mig att känna en närvaro av något som egentligen inte borde existera längre. Rum som har stängts men på något vis förblir öppna i färgens utspridning på en yta.  

Det går inte att veta hur det ser ut mellan platser men jag anar det som suddigare. Om det finns en täthet där, om det går att komma åt den, så kommer den böljande såsom en vågs rörelse från där den börjar till där som den befinner sig senare. I all förflyttning är rörelsen något bestämt.  

Den visar en slags ”samtidighet” som tillåter att platser finns både här och där.  

Den blågråa färgen rör mig mellan min barndoms sjö och Berlins tunnelbana.  I bilder ser jag både rök och moln, sjö och himmel, utan att det faktiskt liknar något av det. Jag skrapar färgen upp och ner eller från sida till sida tills jag rent fysiskt inte orkar mer och undrar vad jag egentligen håller på med. Det är inte samma nu som när det började.  

Bilden av detta, nu, är en bild av den suddiga rörelsen mellan här och där."

Om Nicklas Randau

Nicklas Randau är född 1989 i Kristianstad och verksam i Malmö. Han utexaminerades från Malmö Konsthögskola 2017 och har tilldelats stipendium från Edstrandska stiftelsen 2021, Ellen Trotzigs Fond och Bernadottestipendiet. Randaus verk finns i Malmö Konstmuseums samling, Stockholm stad, och privata samlingar och han har haft utställningar vid Strandverket Konsthall, Marstrand, Konstakademien, Stockholm, Galeriei Forsblom, Stockholm, Ravinen Konsthall, Sverige och på Werkhalle Wiesenburg, Berlin, Tyskland. Detta är hans tredje stora separatutställning på Galleri Thomas Wallner.

Carl-Oskar Jonsson - Never forget   

Målning i kol. Bild.
You, kol på papper, 38,7 x 27,5 cm. Av Carl-Oskar Jonsson.

Är vi inte nästan alltid på väg till jobb, affären eller (i bästa fall) någon vi tycker om? En fot framför den andra, en dag i taget, samtidigt som någon påpekar att du har en fläckig skjorta och att du ser äldre ut nu än för fem år sedan. Du går gatan ner och börjar tänka på något annat, något trevligt. Du känner igen någon, som när du kommer närmre visar sig vara någon annan. Du tittar upp mot ett fönster där det står någon och vinkar.  Ansikten, fasader, papperskorgar och vassa trottoarkanter. De flesta av mina vänner har blivit vänligare med åren, med bara några få undantag.    

Utställningen består av teckning, skulptur och text.   

Tack till poeten Iman Mohammed som har skrivit en tillhörande dikt.     

Om Carl-Oskar Jonsson

Carl-Oskar Jonsson bor och arbetar i Berlin och Huskvarna. Utbildad vid Malmö konsthögskola och Akademie der bildenden Künste i Wien.  Hans verk har bl.a. visats på Oxfordberlin i Berlin, OSL contemporary i Oslo, Avlskarl gallery i Köpenhamn och Alta Art Space i Malmö.