Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Albin Skaghammar - Goodbye

albin skaghammar
Utställning
Masterutställning, Konsthögskolan i Malmö 21 februari–7 mars 2020 Vernissage fredag 21 februari 17–20

Goodbye är ett fiktivt mord. Det är något här som avlägsnar sig från vad som skulle kunna kallas varje dag. I sin enkelhet påminner det förvisso om mitt sovrums garderob, här är Casablanca, här är Skönheten och Odjuret.

 

I det här rummet finns det fler bekanta saker. En dörr med en yxa i. Berättelser och artiklar, inspelade, nedtecknade och återgivna. Upprepade många gånger under flertalet år. Det är verkliga skeenden, brottstycken, handlingar faktiskt begångna. Det är texter bakom huvudrubriker och filmmanus. 

I texterna framträder objekt, ledtrådar om vem och varför. Hur saker och ting egentligen gick till. Dessa objekt är lösryckta, de är förda hit till KHM2. Nu tänker jag på hålet i väggen.

 

I Albin Skaghammars bilder (ja, jag ser alla dessa objekt som bilder) är en gräns överskriden. I läppstiftet på spegeln, i orden formade till ett erotiskt fuck you, blir den stereotypa bilden verklig. Väggarna av glas är sönder. Parfymen läcker ut. Kanske är det när flaskan spricker som alla hungriga ögon glänser och idolen blir till. Du blir min idol för att du gick sönder framför mig.

 

Jag ser en längtan efter att förstöra allt, eftersom allt redan på ett sätt förstörts. Det finns skäl att överträda vardaglighetens fiktiva gräns. Skälet är att det är omöjligt att inte göra det, men det är obehagligt och skall helst hållas utom synhåll. Vad som synliggörs här är kontrasten mellan de vardagliga objekten, de enkla formerna. Den billiga ramen. En liten gest talar om den våldshandling livets ramar begår. I bakgrunden spelas en låt: True Faith.

 

Julia Sjölin

 

KHM 2

Kulturhuset Mazetti, plan 3

Bergsgatan 29, Malmö

Ons–fre 12–18

Lör–sön 12–16

Tid: 
2020-02-21 17:00 till 2020-03-07 16:00
Plats: 
Galleri KHM2

Om händelsen

Tid: 
2020-02-21 17:00 till 2020-03-07 16:00
Plats: 
Galleri KHM2