Edstrandska-utställningen 2020

poster
Utställning
Konsthögskolan i Malmö Galleri KHM1 Friisgatan 15B Malmö Galleri KHM2 Bergsgatan 29, 3 våningen Malmö 30 oktober–29 november 2020 Onsdag–fredag 12–18 Lördag–söndag 12–16

Edstrandska stiftelsen i Malmö har sedan 1951 kunnat dela ut stipendier till betydelsefulla konstnärskap. Stiftelsen grundades som en hyllning till syskonen Reinhold, Gunhild och Theklas stora och hängivna intresse för den samtida bildkonsten på Theklas 70-årsdag den 27 juni 1950. Förutom stipendiet, som i början främst delades ut till konstnärer med skånsk anknytning, hade också stiftelsen ett eget museum på Slottsgatan 6 med syskonens stora konstsamling. Denna del av stiftelsens verksamhet upphörde 1982, men stipendierna, som genom åren har kunnat bli betydande belopp kan stiftelsen fortsätta dela ut. Många konstnärer som senare har blivit mycket välkända både nationellt och internationellt har fått en tidig och viktig uppmuntran från Edstrandska stiftelsen , och inte minst ekonomi till  arbetsro och konstnärlig utveckling.

Sedan Konsthögskolan i Malmö start 1995 delar Edstrandska stiftelsen ut ett antal stipendier till avgångsstudenter på masterprogrammet.

I år, på grund av konsekvenserna av den pågående Covid- 19 epidemin delas enbart dessa stipendier ut, fem till antalet. Avgångsstudenterna Jasmine Christensson, Helen Haskakis, Maria Jacobson, Oskar Persson och Frederikke Jul Vedelsby mottar stipdendier om 100 000 kr vardera.

De unga konstnärerna ställer ut sina verk i Konsthögskolans båda gallerier, KHM1 på Friisgatan 15a och KHM2 på Bergsgatan 29, 3 våningen, den 30.10- 29.11 2020. På grund av den rådande situationen blir det ingen kvällsvernissage, och antal besökare åt gången begränsas till åtta personer. Stipendierna kommer att delas ut kl 13 den 30 oktober .

Välkomna!

Gertrud Sandqvist