Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Elisabeth Östin - The Mocking Gap

Elisabeth Östin
Utställning
Opening 8/2, 17 - 20 Opening hours 9/2 - 23/2, Wed - Fri: 12 - 18, Sat - Sun: 12 - 16

Galleri KHM2, Mazettihuset, Bergsgatan 29, 3rd floor, Malmö

Även om vi lever i en tid då tillgången till alla möjliga sorters bilder är nästan skrämmande stor betyder inte det att vårt bildspråk blivit rikare. Kanske har vi rentav blivit sämre på att förstå och uttrycka oss visuellt. De kommersiella bildformaten –och det är dem vi bombarderas med –har blivit mera enahanda. I en globaliserad värld kalkyleras bildbudskapen så att de motståndslöst ska kunna konsumeras av så många som möjligt, i så många åldrar som möjligt. En eventuell differentiering är bara där för att smickra oss in i idén att vi är individuella.
 
Elisabeth Östin går motsatt väg. Hon gör bilder och ger bilder. Funnes det ett språk som hette måleriska skulle hon uttrycka sig på det. Det jag skriver nu är förstås en kommentar i ett annat uttryckssystem.
 
Det finns en gemensam nämnare, titlarna. Målningarna kan heta något som låter som en anteckning, som Hjärtativäggen, eller Radium Dance, en hänvisning som gör  det möjligt att tala om dem.
Men själva målningarna lever helt i måleriets erfarenhet, en erfarenhet som bildmakaren delar med sig av till betraktaren. Bägge upplever något, och har upplevt något. Denna upplevelse förvaltas av målningen. Men det är något mer som händer. Upplevelsen får form, ja man kan säga att den sker inför våra ögon. Den blir till.  I så måtto blir varje målning samtidigt ett skapande och ett återskapande. 
 Östins måleri visar inre rum –intensiva, klaustrofobiska, ibland skarpa, ibland nästan klumpiga. 1600-tals filosofen och matematikern Leibniz kallade dessa själiska rum för monader och beskrev dem,  med fönster och rökgångar, med skuggor och fladdrande barockljus, som känslans förvaringsplats. Helt distinkta tillstånd, som bara kan visas just så.
Elisabeth Östin utvidgar själens vokabulär.
 
Gertrud Sandqvist

Tid: 
2019-02-08 17:00 till 2019-02-23 16:00
Plats: 
Galleri KHM2

Om händelsen

Tid: 
2019-02-08 17:00 till 2019-02-23 16:00
Plats: 
Galleri KHM2