KHM x MMM: James Richards

James
James Richards, Rosebud 2013 HD video still, 13 minutes © 2019 James Richards. Courtesy the artist and Rodeo, Piraeus and London

Välkommen till en föreläsning med James Richards, inom ramen för KHM x MMM!

Konstnären James Richards (f. 1983, Cardiff, UK) undersöker i sina arbeten teman som besatthet, begär och teknologi, ofta med hjälp av arkivforskning, funnet bildmaterial och omfattande samarbeten. Han arbetar innefattar framför allt video och ljud samt curatoriella projekt.

Genom montageteknik återanvänder Richards i sitt arbete visuellt material och ljud på abstrakta, sensuella och ibland våldsamma vis. Hans verk presenteras i minimalistiska och rymliga installationer som uppmanar betraktaren att engagera sig fysiskt och emotionellt med upplevelsens sensualitet.

James Richards bor och arbetar i Berlin och London. Senaste separatutställningar inkluderar ”Speed II” (med Leslie Thornton) på Malmö Konsthall, 2019 Kunstlerhaus Stuttgart (med Leslie Thornton) (2018) Kestner Gesellschaft, Hannover (2017), ICA, London (2016), Bergen Kunsthall (2016), Kunstverein München (2015), CCA, Kitakyushu (2012), Chisenhale Gallery, London (2011) och Tate Britain, London (2010). 2017 representerade Richards Wales på 57th Venice Biennale med utställningen “Music for the Gift”.

Inom ramen för KHM x MMM presenteras ett brett föreläsningsprogram med internationellt verksamma konstnärer, teoretiker, skribenter och curatorer som knyter an till aktuella tematiker och utställningar. Föreläsningarna är öppna för allmänheten, och programmet och de inbjudna talarna presenteras kontinuerligt. Programmet planeras i samarbete mellan Malmö Konsthögskolas studentdrivna föreläsningskommitté och Moderna Museet Malmö. Alla föreläsningar är öppna för allmänheten, och språket är engelska om inget annat anges.

Fri entré!

Läs mer om föreläsningsserien här:

2020-02-06 17:00 till 18:00
Moderna Museet, Ola Billgrens plats 2-4, 21129 Malmö