Utställning - Edstrandska stiftelsens stipendiater

ed
Utställning
Utställningen är öppen 26 oktober - 25 november Ons - fre 12-18 och lör - sön 12-16 Vernissage 25 oktober kl 17-19

Tre av Sveriges största konststipendier delas ut den 25 oktober i Malmö då Ingela Ihrman, John Skoog och Ylva Westerlund får 350 000 kr vardera från Edstrandska stiftelsens stipendiefond. Samtidigt får också tre Masters’ studenter från Konsthögskolan i Malmö 100 000 kr vardera. De tre är Ellinor Lager, Joana Pereira och Joakim Sandqvist. Alla stipendiater visar verk i Stipendieutställningen som visas samtidigt i KHM1 och KHM 2 i Malmö den 26.10- 25.11.

Stipendieutdelningen äger rum torsdag 25 oktober kl. 18.00 i galleri KHM1, Friisgatan 15b.

Ingela Ihrmans konst tar sin utgångspunkt i förhållandet mellan människa och det som en gång kallats natur, vilken betydelse växter och djur har i våra liv och hur vi använder och uppfattar vår omvärld. Undersökningarna iscensätts som performance och installationer där konstnären ikläder sig olika rollgestalter från växt- och djurlivet, och där berättelser om förväntan, utsatthet, överlevnad och lust förmedlas med lika delar lek och allvar

John Skoog arbetar i film och video med berättelser som hämtar sin poesi från det speciella ljuset över den skånska landsbygden. Hans varsamma filmer lyfter fram människor och skeenden som annars skulle förblivit tysta. Han gör det med ett mästerligt fotografi som ekar genom filmhistorien.

Ylva Westerlund har en förmåga att placera samtiden och platsen hon befinner sig på i ett fiktivt och fantastiskt sammanhang som låter oss se världen för vad den är – både något hägrande och något påtagligt. Hennes arbete framstår som en hopympad hybrid som är lika delar akademisk uppsats, naturvetenskaplig artikel, samhällsstudie, naturlära och påhittad berättelse.

Edstrandska stiftelsen har kunnat dela ut stipendier till betydelsefulla konstnärskap sedan 1951. Sedan 2011 ansvarar Konsthögskolan i Malmö för de praktiska arrangemangen kring stipendieutdelningen.

------------

Gertrud Sandqvist Rektor, Konsthögskolan i Malmö, ledamot av Edstrandska stiftelsens expertkommitté

2018-10-25 17:00 till 2018-11-25 16:00
Galleri KHM 1 - Friisgatan 15b, Galleri KHM 2 Bergsgatan 29, Malmö