Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Verkstäder

I VÅRA VÄLUTRUSTADE VERKSTÄDER FÅR STUDENTERNA HANDLEDNING OCH RÅDGIVNING AV PERSONAL MED SPECIALKOMPETENS INOM EN RAD OLIKA DISCIPLINER.

Verkstad

I den stora annexbyggnaden finns komplett utrustning för arbete med avancerad glasgjutning, metall, plast och silikon. Skolan har också ett väl utbyggt samarbete med andra verkstäder runtom i Malmö. I till exempel Monumentalverkstaden kan vi arbeta med brons- och aluminiumgjutning och i Mediaverkstan med 3D-print. För oss är det viktigt att de blivande konstnärerna redan under utbildningens gång får etablerad kontakt med de professionella resurser som finns tillgängliga utanför akademin.

Tillträde till skolans verkstäder ges först efter att du har fått utbildning i hantering av maskiner och utrustning. Alla nya studenter får direkt gå en introduktionsutbildning till maskinerna i träverkstaden medan tillträde till verkstäderna i annexet ges efter genomgången kurs i respektive teknik.

Var noga med att informera ansvarig tekniker om du tänker arbeta i träverkstaden eller om du planerar att arbeta med riskfyllt arbete i annexet. Kontakta alltid ansvarig tekniker om du är osäker eller har frågor.

Verkstad för metallarbete och formtagning
Ansvariga tekniker är Håkan Nyqvist och Ariel Alaniz. I skolans annexbyggnad finns komplett utrustning för arbete med keramikbränning, glasgjutning och metallarbete. Här finns också verkstaden för arbete med plastgjutning och laminering samt verkstad för arbete och formtagning i bland annat lera, gips, alginat, vax och silikon. Arbetstiden i metallverkstaden och plastverkstaden är helgfria vardagar 8.00–16.00.

Datorsal
Ansvarig tekniker är Joakim Sima. Förutom ett antal arbetsstationer med uppdaterad programvara för arbete med digitala medier och foto, finns här även en Imacon-scanner, två Epson flatbed-scanners och en storformatskrivare (Epson Surecolor P8000).

Fotostudio
Ansvarig tekniker är Kristian Nordström Kimbré. Studion är fullt utrustad med bland annat en mängd olika bakgrunder, greenscreens, lampor, reflektorer och studioblixtar.

Fotolab
Ansvarig tekniker är Kristian Nordström Kimbré. Här finns två kompletta fotolab för framkallning och kopiering av svart/vita bilder. För färgkopiering finns en professionell Epson-skrivare.

Ljudstudio
Ansvarig tekniker är Joakim Sima. På skolan finns en liten ljudstudio där studenter kan spela in eller redigera ljud. Ljudstudion är utrustad med AVID Pro Tools och ljudbanker från Native instruments samt MAX/MSP.

Träverkstad
Ansvariga tekniker är Håkan Nyqvist och Ariel Alaniz. Konsthögskolans träverkstad ligger i husets källare. Här finns komplett utrustning och fasta maskiner för träbearbetning. Kompletterande handhållna maskiner och specialverktyg kan man låna i det välutrustade utlåningsförrådet. Träverkstaden är öppen helgfria vardagar 8.00–16.00

Videoredigering
Ansvarig tekniker är Sophie Ljungblom. Konsthögskolan har fyra rum med fullt utrustade MacPro-datorer för arbete med videoredigering. Installerade programvaror är bland annat Final Cut Studio Pro, Adobe-paketet med exempelvis After Effects och Premiere Pro, samt Autodesk Creation Suite med exempelvis Maya och Mudbox. Här finns även bandspelare för DV, DVCAM och HDV. För inspelning av video har skolan för närvarande ett antal DVCAM-, HD-, HDV-, XDCAM- och Canon EOS 5D-kameror till utlån.

Screenverkstad
Ansvarig tekniker är Kristian Nordström Kimbré. Screenverkstaden används i huvudsak för tyg- och papperstryck.

Digitala 3D tekniker
Handledning i 3D tekniker såsom modellering, texturering, animation, inscanning av objekt och 3D- utskrift ges av Margot Edström, adjunkt. På skolans 3D-skrivare (Makerbot Z18) kan studenter skriva ut objekt upp till 305 x 305 x 457 cm i biologiskt nedbrytbart PLA-material. Olof Broström, tekniker handleder i 3D-utskrift och inscanning på torsdagar.

Som en del av Lunds Universitet har skolan också möjlighet till tvärvetenskapliga samarbeten och utbyten med avdelningar som hanterar och utvecklar det senaste inom ny teknik. Här kan nämnas Humanistlabbet med studios för bla Motion Capture, EEG, Eye-tracking och Virtual Reality. På 3D-printlaboratoriet hos Designvetenskaper, LTH kan vi använda kompletterande och mer avancerad 3D- utskriftsteknik för olika material och med hög grad av detaljrikedom.

Sidansvarig: