Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Verkstäder

I VÅRA VÄLUTRUSTADE VERKSTÄDER FÅR STUDENTERNA HANDLEDNING OCH RÅDGIVNING AV PERSONAL MED SPECIALKOMPETENS INOM EN RAD OLIKA DISCIPLINER.
Våra verkstäder är belägna på Båghallarna, Föraregatan 4 och på Dimman, Berggatan 20 (digital bildbearbetning, videoredigering, 16mm klipprum, ljudstudio och 3D print). Personal finns tillgänglig i verkstäderna vardagar mellan 8-16.

3

I Båghallarna finns komplett utrustning för arbete med avancerad glasgjutning, metall, plast och silikon. Skolan har också ett väl utbyggt samarbete med andra verkstäder runtom i Malmö. På Monumentalverkstaden kan vi arbeta med brons- och aluminiumgjutning, på KKV Grafik med screen-tryck och på Mediaverkstan med 3D-print. För oss är det viktigt att de blivande konstnärerna redan under utbildningens gång får etablerad kontakt med de professionella resurser som finns tillgängliga utanför akademin.

Alla BFA1-studenter får under de första veckorna en genomgång av programvaror och datorer i datasalen samt av videoredigeringsutrustningen i videoredigeringsverkstaden. Tillträde till skolans verkstäder ges först efter att du har fått utbildning på maskiner och utrustning. Alla nya studenter får direkt gå en introduktionsutbildning till maskinerna i träverkstaden medan tillträde till verkstäderna i annexet ges efter genomgången kurs i respektive teknik.

Det är särskilt viktigt att uppmärksamma faran med ensamarbete vid maskinerna i träverkstaden och i annexet. Ensamarbete bör generellt undvikas. I samband med riskfyllt arbete är ensamarbete inte tillåtet vid Konsthögskolan i Malmö.

Träverkstaden är öppen helgfria vardagar 8.00-16.00. Arbetstiden i metallverkstaden och plastverkstaden är helgfria vardagar 8.00 -16.00. Var noga med att informera ansvarig tekniker om att du tänker arbeta i träverkstaden eller om du planerar arbeta med riskfyllt arbete i annexet. Kontakta alltid ansvarig tekniker om du är osäker eller har frågor.

Verkstad för metallarbete och formtagning (Båghallarna)
Ansvariga tekniker är Håkan Nyqvist och Ariel Alaniz. I Båghallarna finns komplett utrustning för arbete med keramikbränning, glasgjutning och metallarbete. Här finns också verkstaden för arbete med plastgjutning och laminering samt verkstad för arbete och formtagning i bland annat lera, gips, alginat, vax och silikon. Arbetstiden i metallverkstaden och plastverkstaden är helgfria vardagar 8.00–16.00.

Datorsal (Dimman)
Ansvarig tekniker är Joakim Sima. Förutom ett antal arbetsstationer med uppdaterad programvara för arbete med digitala medier och foto, finns här även en Imacon-scanner, två Epson flatbed-scanners och en storformatskrivare (Epson Surecolor P8000).

Fotostudio (Båghallarna)
Ansvarig tekniker är Kristian Nordström Kimbré. Studion är fullt utrustad med bland annat en mängd olika bakgrunder, greenscreens, lampor, reflektorer och studioblixtar.

Fotolabb (Båghallarna)
Ansvarig tekniker är Kristian Nordström Kimbré. Här finns två kompletta fotolab för framkallning och kopiering av svart/vita bilder. För färgkopiering finns en professionell Epson-skrivare.

Ljudstudio (Dimman)
Ansvarig tekniker är Joakim Sima. På Dimman finns även en liten kombinerad video/ljudstudio där studenter kan redigera video och/eller spela in eller redigera ljud. Där finns Logic, Ableton och Pro Tools och ljudbanker från Native instruments samt MAX/MSP.

Träverkstad (Båghallarna)
Ansvariga tekniker är Håkan Nyqvist och Ariel Alaniz. Här finns komplett utrustning och fasta maskiner för träbearbetning. Kompletterande handhållna maskiner och specialverktyg kan man låna i det välutrustade utlåningsförrådet. Träverkstaden är öppen helgfria vardagar 8.00–16.00

verkstad

Videoredigering (Dimman)
Ansvarig tekniker är Sophie Ljungblom. Konsthögskolan har fyra rum med fullt utrustade MacPro-datorer för arbete med videoredigering. Installerade programvaror är bland annat Final Cut Studio Pro, Adobe-paketet med exempelvis After Effects och Premiere Pro, samt Autodesk Creation Suite med exempelvis Maya och Mudbox. Här finns även bandspelare för DV, DVCAM och HDV. För inspelning av video har skolan för närvarande ett antal DVCAM-, HD-, HDV-, XDCAM- och Canon EOS 5D-kameror till utlån.

Screenverkstad
KKV-grafik

Digitala 3D tekniker (Dimman)
Handledning i 3D tekniker såsom modellering, texturering, animation, inscanning av objekt och 3D- utskrift ges av Margot Edström, adjunkt. På skolans 3D-skrivare (Makerbot Z18) kan studenter skriva ut objekt upp till 305 x 305 x 457 cm i biologiskt nedbrytbart PLA-material. Olof Broström, tekniker handleder i 3D-utskrift och inscanning på torsdagar.

Som en del av Lunds Universitet har skolan också möjlighet till tvärvetenskapliga samarbeten och utbyten med avdelningar som hanterar och utvecklar det senaste inom ny teknik. Här kan nämnas Humanistlabbet med studios för bla Motion Capture, EEG, Eye-tracking och Virtual Reality. På 3D-printlaboratoriet hos Designvetenskaper, LTH kan vi använda kompletterande och mer avancerad 3D- utskriftsteknik för olika material och med hög grad av detaljrikedom.

Kopiera eller scanna?
Det finns möjlighet att kopiera, scanna och skriva ut på Båghallarna, Dimman och Mazetti. Läs mer om hur du använder apparaterna på http://www.print.lu.se/papercut/. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för kopiering.

Projektateljéer

Vi har tre projektateljéer på Båghallarna. PO Persson är ansvarig för fördelning av ateljéerna och det är honom ni vänder er till om ni har några frågor om detta. Två gånger per år mejlas information ut om möjligheten att ansöka om projektateljéer. Sista ansökningsdatum anges i informationsutskicket och en ansökningsblankett bifogas. Tilldelningen av projektateljéer meddelas via mejl och anslås utanför kontoren.

Förråd

För tillfället finns inget förråd för studenters konstverk etc. Av säkerhetsskäl år det inte tillåtet att förvara någonting i korridorer eller på gemensamma ytor. För tillfällig förvaring av nytt virke och skivor finns hyllor och skivställ utanför träverkstaden.

 

 

 

 

 

Sidansvarig: