Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumn: Amin Zouiten nominerad till GIFF kortfilmspris

Tre unga män åker på två mopeder i ökenlandskap. Scen ur film.
Scen ur kortfilmen Qirat (2024).

Göteborg Film Festivals kortfilmstävling Startsladden är Sveriges främsta kortfilmstävling där åtta nominerade filmer tävlar om en prissumma på 440 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster. Bland årets nominerade återfinns Amin Zouiten med kortfilmen ”Qirat”.

Amin Zouitens kortfilm Qirat är löst baserad runt en muntlig familjehistoria om ett rån som ägde rum i den grönskande dalen i Fez i norra Marocko under 1980-talet. I filmen har händelserna flyttats till Ouarzazate, beläget vid gränsen till Saharaöknen i centrala Marocko. Här rekonstrueras anekdoten, under en enda fredag, uteslutande under gryning, skymning och slutligen natt. 

Likt berättartraditionen Al-Halqa, som väver samman fantastiska och verkliga anekdoter, agerar familjehistorien som en kompass genom Ouarzazates liv och dess historia. Från Atlasbergen in till stadens centrum binder anekdoten samman platsens historia som ett forna filmmecka för Hollywood, till dess nutid i form av en av världens största solenergianläggningar.

De tävlande kortfilmerna i Startsladden kommer att visas på Göteborg Film Festival den 28 januari. 

Läs mer om Startsladden hos Göteborg Film Festival.