Stöd, hälsa och försäkring
Ta hand om dig under din studietid
Som studerande är det inte enbart viktigt att ta hand om dina studier, likväl är det viktigt att ta hand om dig själv och vad du behöver för att fullfölja dina studier på ett hälsosamt vis. Under din tid på konsthögskolan är du försäkrad och har fri tillgång till de resurser som Universitetet erbjuder.
Här har vi samlat all den information du behöver för att må bra.
Pedagogiskt stöd
Om du har någon form av funktionsvariation, t.ex. en synskada eller dyslexi som försvårar dina studier, kan vi erbjuda olika pedagogiska stödåtgärder för att underlätta för dina studier. För att få pedagogiskt stöd krävs en så kallad "varaktig funktionsvariation", d.v.s. något som pågått eller förväntas pågå i över sex månader.
Du skickar in din ansökan via portalen Nais (länkad nedan), efter att du skickat in din ansökan blir du kontaktad för telefonuppföljning eller ett personligt möte. Efter samtal med en samordnare får du ett beslut där ditt stöd beskrivs som du kan diskutera med din kursledare.
Studentförsäkring
Som student vid Konsthögskolan är du försäkrad vid olycksfall via en personskadeförsäkring som Lunds universitet har tecknat hos Kammarkollegiet. Försäkringen gäller vid arbete som hör till skolans verksamhet. Det kan finnas skäl att komplettera med en personlig olycksfallsförsäkring. En sådan gäller även på fritiden och vid arbete med privata projekt.
Privata ägodelar är inte försäkrade av skolan och inte heller utrustning som du lånar av skolan. Som låntagare är du personligt ansvarig för lånad utrustning och därmed ersättningsskyldig om lånad utrustning skadas eller försvinner! Du har även personligt ansvar för den ateljé du nyttjar under din studietid och kan därmed bli ersättningsskyldig vid skada. Vi rekommenderar därför en hemförsäkring kompletterad med drulle/allrisk/otursförsäkring. Kontrollera noggrant vad just din försäkring täcker.
Försäkring under utställningar
Studenterna är ansvariga för utlånad teknisk utrustning och blir ersättningsskyldiga om de genom oaktsamhet eller försumbarhet orsakat skada eller stöld av utrustningen. Därför är det viktigt att du som student ser till att du har ett bra försäkringsskydd, t ex via din hemförsäkring, som kan täcka sådana kostnader.
I händelse av att något yttre skapar en skada/förlust i form av vandalisering eller inbrott så kan Lunds universitet träda in och stå för kostnaden för att ersätta utrustningen, under förutsättning, att utrustningen är placerad och hanterad som anses vara rimligt, både vid användning och vid förvaring. Detta får bedömas i varje enskilt fall.
Observera att Lunds universitet inte har möjlighet att försäkra studenternas konstverk då dessa ägs av studenterna. Om du som student anser att ditt konstverk har ett monetärt värde bör du se över din privata försäkring och säkerställa att den täcker kostnaden om något skulle hända med ditt/dina konstverk.
Studierelaterade problem
Om du har stött på ett studierelaterat problem kan du vända dig till din studentkår som har goda kontakter på både institutions- och fakultetsnivå samt stöd av studentombudet i Lund.
Studentkåren vid Konstnärliga fakulteten
Studentombudet vid Lunds universitets studentkårer
Din studiemiljö
Vänd dig till studerandeskyddsombudet för att ställa frågor om eller anmäla brister i din studiemiljö. Studerandeskyddsombudets uppgift är att påverkar för en god studiemiljö, delta i skyddsrond, bedöma hur förändringar påverkar studenternas arbetsmiljö samt att hålla sig underrättad om arbetsmiljölagstiftningen.
Konsthögskolans studerande skyddsombud är: Anna Filippa Bünemann & Sarah Folker Kappel.
Viktiga nummer
Administration: 040 32 57 01
Akut vård/polis: 112
Sjukvårdsupplysning: 1177
Studiehälsan: 046-222 43 77
Studenthälsan
Studenthälsan finns för dig som behöver hjälp att hantera exempelvis stress, prestationsångest, rädsla att tala inför andra, oro, alkoholproblem, sömnsvårigheter, nedstämdhet eller förändrad livsstil.