Menu

Javascript is not activated in your browser. This website needs javascript activated to work properly.
You are here

Ella Tillema - Krognoshuset

Opening Saturday 13/2 12am-5pm
Ella Tillema

VEM SOM ÄN VINNER ÄR DET VI SOM FÖRLORAR

På Krognoshuset pågår det en begravning av vår gemensamma framtidstro. Från fönsterna har svarta fanor hängts ut. Kollektivet är upplöst. Borta är den gemensamma kampen. Istället ett handslag på att inget går att förändra. En tyst överenskommelse.

Den svarta färgen är ett genomgående tema i Ella Tillemas utställning. Svart som sorgen, och som känslan av att vi inte längre tror att det kan bli bättre. Svart som det tomrum hoppet lämnat hos oss. Från ovanvåningen hörs toner som från ett begravningståg, där själva sångerna sjunger ut sorgen över sin egen död.

Den svarta färgen är hotfull. I det svarta kan det finnas saker vi inte kan se och mörker har en förmåga att dölja. Den svarta färgen är som svarta hundar, på jakt efter villebråd i mörka skogars utkanter. Hundar som tålmodigt väntar på rätt tillfälle att slå till.

Men mörker kan också erbjuda skydd och vara en plats för motstånd att växa. Kanske kan den svarta ytan sprängas av krafter vi inte visste fanns. De som står tysta och bara ser kanske en dag får nog?

Kanske kan ett tomrum fyllas av något annat, av någon annan.

 

Ella Tillema är född 1983 och tog examen vid Malmö konsthögskola 2010. Hon arbetar främst med måleri i stort format men återkommer ständigt till text och musik i olika former. Hennes konstnärliga arbete är ofta reaktioner på läget i världen, och hennes bilder berättar om hur det känns att vara människa i samtiden.

Ella Tillema har uppmärksammats för sina utställningar på bland andra Galleri Thomas Wallner, High Court, Vargåkra Gård och Galleri 21. Hon tilldelades Ljungbergmuseets pris till Sven och Ann Margret Ljungbergs minne 2014 och Ellen Trotzigs stipendium 2012.

Musiken i utställningen är ett samarbete med lundaorkestern Röda Kapellet.

www.krognoshuset.se

Latest news

19 November 2019

Alumni: Hanni Kamaly

Alumni: Hanni Kamaly
18 November 2019

Alumni: Maria Norrman

Alumni: Maria Norrman
13 November 2019

Alumni: Sandra Mujinga

Alumni: Sandra Mujinga
4 November 2019

Runo Lagomarsino awarded the 2019 Friends of Moderna Museet Sculpture Prize

Runo Lagomarsino awarded the 2019 Friends of Moderna Museet Sculpture Prize
31 October 2019

Alumni: Magdolna Szabó

Alumni: Magdolna Szabó