Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumn: Fredrik Strid på Skissernas Museum

Fredrik Strid i sin ateljé. Omkring honom finns hyllor fyllda med vita fågelskulpturer i stearin. Fotografi.
Ateljébesök hos Fredrik Strid. Foto: Skissernas Museum.

Fredrik Strid visar upp sitt sitt sex år långa skulpturprojekt "Alla fåglar i Sverige". Efter sex år av arbete visas projektet för första gången upp i sin helhet.

Under våren och sommaren 2024 presenterar Skissernas Museum en separatutställning med Fredrik Strid. Utställningen Making Nature tar sin utgångspunkt i det processbaserade skulpturprojektet Alla fåglar i Sverige. Fredrik Strid, som har en gedigen konstnärlig bakgrund och internationell erfarenhet, har under lång tid utforskat sin relation till naturen genom skulptur och installation. Projektet omfattar modellering av 274 fågelarter i lera och gjutning av dem till ljus i vit stearin.  

Stearinfåglarna presenteras på ett specialtillverkat hyllsystem som tar stora delar av utställningsrummen i anspråk. Verket blir ett slags naturaliesamling som för tankarna till äldre naturhistoriska museers presentation av djur. De fragila stearinfåglarna skapar en påtaglig materialitet som för tankarna till förgänglighet. Verket väcker också frågor kring nationell identitet. Utöver huvudverket kommer utställningen även att inkludera den platsspecifika skulpturen "Eko”.

Fredrik Strid (f. 1973) är utbildad på Konsthögskolan i Malmö och UCLA i Kalifornien. Han har varit ateleljéstipendiat på IASPIS i Stockholm och undervisat i skulptur på Konstfack i Stockholm. Strid var i många år boende och verksam i USA.

Han har idag sin konstnärliga verksamhet i Persbo Studio i Uppland där han även driver skulpturparken Persbo Studio Skulpturpark. Strid har utfört offentliga konstverk till Tranøy Skulpturpark i Norge, Malmö sjukhus och Umeå Universitet.

Utställningen "Making Nature" öppnar den 21 mars och pågår till den 22 september 2024.

Läs mer hos Skissernas Museum