Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Utbytesstudier

Konsthögskolan har utbytesavtal med konsthögskolor i flera olika länder och vi uppmuntrar dig att studera utomlands under en period av din utbildning för att skaffa dig nya erfarenheter och perspektiv. 

Våra utbytesavtal garanterar att undervisningen är avgiftsfri och berättigar dig till studiemedel. Studierna kan tillgodoräknas i din examen, förutsatt att utbytet har blivit godkänt. Våra avtalspartners finns i Norden, Baltikum, Europa, USA och Asien. Många av dem ingår i Erasmus+ och KUNO, vilket innebär att du kan söka stipendier för att finansiera din utlandsvistelse. Är du intresserad av utbyte med en skola som inte finns med på listan kan du kontakta vår internationella koordinator för att undersöka möjligheterna att skriva ett avtal.

Inkommande

Undervisningen på Konsthögskolan i Malmö sker huvudsakligen på engelska och även annan kommunikation är på engelska. Under din vistelse har du tillgång till en egen ateljé.

Om du är intresserad av ett utbyte med Konsthögskolan i Malmö kontaktar du koordinatorn vid ditt eget lärosäte. Vi använder ett ansökningssystem som heter SoleMove som koordinatorn vid ditt lärosäte behöver nominera dig i. Efter nomineringen kommer du att få ett e-postmeddelande med ansökningsinstruktioner. När du väljer kurser ska du välja kursen: ARTS01 Fine Arts for Exchange Students.

Ansökningsguide för inkommande studenter.

Deadlines för nominering och ansökan

För höstterminen (september-januari): Nominering: 15–31 mars. Ansökningsperioden är mellan 1–15 april.
För vårterminen (januari-juni): Nominering: 15–30 september. Ansökningsperioden är mellan 1–15 oktober.

Kammarkollegiets försäkring för inkommande studenter (Student IN)

Utresande

Bästa perioden för ett utbyte med en annan konsthögskola är i BFA 2 eller MFA 1. Normalt sett beviljas inga utbyten under år 1 och 3 i BFA eller år 2 i MFA. Det är viktigt att du förankrat ditt utbyte med någon av dina lärare innan du ansöker. Du kan vara borta i en eller två terminer. 

Notera att våra partneruniversitet har olika deadline för ansökan samt olika terminstider. Nedan hittar du en lista med våra partneruniversitet. Det går inte att söka utbyten inom Sverige. Du får vara beredd på att upplåta din ateljé till en inkommande utbytesstudent under perioden som ditt utbyte avser även om terminstiderna skiljer sig åt.

Utöver Konsthögskolans egna avtal finns det möjlighet att söka utbyten via Lunds universitets centrala avtal. Konstnärliga fakulteten har tilldelade platser på University of Columbia, Kanada och Federal University of Rio Grande do Sul, Brasilien. Dessutom kan du söka till University of California.

Läs mer om utbyten via LU

Försäkring

Alla studenter som reser inom ett utbytesavtal är försäkrade genom Kammarkollegiets samlingsförsäkring. Försäkringen gäller från två veckor före till två veckor efter studieperioden och endast i studielandet samt på direktresor dit du ska studera. Om du åker på utbyte till ett EU-land bör du skaffa det europeiska sjukförsäkringskortet via Försäkringskassan.

Kammarkollegiets försäkring för utresande studenter (Student UT)

Våra avtalspartners

Europa:

Akademie der bildenden Künste, Wien, Österrike
Edinburgh College of Art, Skottland
Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam, Nederländerna
Maumaus, Escola de Artes Visuais, Lissabon, Portugal
Städelschule Frankfurt am Main, Tyskland
HEAD école d'art et de design, Genève, Schweiz
Hochschule für Bildende Künste, Braunschweig, Tyskland
ERG – Ecole de recherche graphique, Bryssel Belgien
Slade School of Fine Art, London, England
University of Fine Arts Hamburg, Tyskland
ESAAA experimental school of art, Annecy Alps, Frankrike

USA:

Cooper Union School of Art, New York

Övriga världen:

Korea National University of Arts, Seoul, Korea
ENPEG "La Esmeralda", Mexico City, Mexico


KUNO Express

Genom KUNO Express-programmet har du möjlighet att delta i kurser vid 17 andra nordiska och baltiska konsthögskolor inom KUNO-nätverket. KUNO bidrar med en summa pengar för rese- och boendekostnader. Flera av KUNO-skolorna går det också att resa till med ett Erasmus+ stipendium.

Avaliable KUNO Express courses

I KUNO-samarbetet ingår:

Det Fynske Kunstakademi, Odense, Danmark
Det Jyske Kunstakademi, Århus, Danmark
Det Kongelige Danske Kunstakademi, Copenhagen
Eesti Kunstiakadeemia, Tallinn, Estland
Turku University of Applied Sciences, Finland
Bildkonstakademin, Helsinki, Finland
Listaháskóli Ìslands, Reykjavik
Latvijas Mkslas akademija, Riga, Lettland
Vilniaus dailes akademija, Vilnius, Litauen
Kunsthøgskolen, Bergen, Norge
Statens Kunstakademi, Oslo, Norge
Tromsø Academy of Contemporary Art and Creative Writing, Tromsø, Norge
Kunstakademiet, Trondheim, Norge
Konstfack, Stockholm
Kungliga Konsthögskolan, Stockholm
Konsthögskolan vid Umeå Universitet
HDK Valand, Göteborgs universitet


HISK

Konsthögskolan samarbetar med HISK (Higher Institute for Fine Arts) i Gent för kortare utbyten där en student från Malmö och en student från HISK byter plats och lägenhet med varandra för en utbytesperiod som normalt varar några veckor.

Läs mer om HISK


EARN

Konsthögskolan deltar i EARN, European Art Research Network, det europeiska nätverket för forskning inom fri konst. Målgrupp för utbyten inom detta nätverk är doktorander och studerande på masternivå. 

Läs mer om EARN

Kontakt

Lotta Österberg
Internationell koordinator
+4640325702    
charlotta [dot] osterberg [at] khm [dot] lu [dot] se (charlotta[dot]osterberg[at]khm[dot]lu[dot]se)