Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

KHM sörjer bortgångne Jimmie Durham

Jimmie Durham, vår avhållna professor, gick bort i sömnen natten till den 17 november efter en tids sjukdom. Han blev 81 år.

Jimmie Durham var professor på Konsthögskolan 1996- 2005, och influerade generationer unga konstnärer genom sin blandning av värme, humor och rakknivsvass politisk analys.

Han började sina föreläsningar med att deklarera ”I have nothing to tell you” och fortsatte i två timmar, inför en trollbunden grupp unga konstnärer. I antagnings-arbetet använde han bägge händer så fort han såg något som inte följde västerländsk konst-kanon, och förmådde juryn att se efter ännu en gång. Ofta blev dessa egensinniga unga konstnärer antagna.

Jimmie Durham bar på en stor ömhet och ett stort raseri. Lika mycket som han gav ett konstnärligt exempel genom sin briljans som skulptör, poet, skribent och performancekonstnär var han en etisk förebild genom sitt konsekventa politiska ställningstagande för inte bara ursprungsbefolkningar utan för alla undertryckta.

Jimmie var en lysande berättare . Varje skulptur han gjorde (och de var många), varje akt han genomförde, varje text han skrev skapade en oväntad berättelse, en syn som vände på maktförhållanden.

I en text i den monografi som Phaidon Press publicerade 1995, skrev Jimmie om Caliban, den okunnige och onde vilden i Shakespeares Stormen. Caliban är ett anagram för Cannibal, för den främmande människan, som skrämde europeerna och som de försökte utrota. Jimmie tog på sig Calibans identitet i en serie skulpturer som också var självporträtt. På en nivå var  han Caliban/Canibal . I stället för att mima en engelsk greve (en anspelning på hans namn Durham) antog han den utstöttes persona.

Jimmie var cherokee, och i den egenskapen aktiv i kampen för ursprungsbefolkningars rättigheter i USA på 1960- och 1970-talen.

Han fick Guldlejonet vid  58 Biennalen i Venedig 2019 för hela sitt konstnärskap.

En så älskad  människa kommer att bli mycket saknad.


Gertrud Sandqvist
Rektor 1995- 2007, 2010-2020