Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ann Böttcher - Vandalorum

ann bötcher

Ann Böttcher: ”Beskåda detta otäcka land” - Vandalorum

Pressvisning torsdag 10/9 kl 14 i närvaro av konstnären

Utställning 12/9-29/11 2015. Vernissage lördag 12/9 kl 14
Vandalorum och Smålands Konstarkiv kan stolt presentera en ny soloutställning med konstnären Ann Böttcher. Utställningen tar avstamp i Böttchers mångåriga utforskning av relationerna mellan natur, hantverk, tradition och nationalism.

Utställningen, som äger rum i Lada 2, inkluderar såväl äldre som nya verk. Här ingår bl.a. Den svenska serien (ett urval), en 20 m lång vägginstallation som kan beskrivas som en subjektiv undersökning av hur granen kommit att användas som en svensk symbol, främst inom konst och litteratur, från 1600-talet till idag. Här visas även Ryamatta, Sverige (Brevkort, NSB: God Helg. 1930-tal), ett textilt verk om vårt lands nationalsocialistiska arv.

Till utställningen trycks en skrift med en ny text av konstkritiker och författare Peter Cornell. Han skriver: “Ann Böttcher närmar sig granen med en sällsam inlevelse. […] Ofta är granens topp bruten, grenarna tilltufsade och asymmetriska och stammen böjd och deformerad av blåsten och en av dem dansar som en flaxande schaman. Hennes granar blir själsliga porträtt i en romantisk tradition från Caspar David Friedrich, Marcus Larson eller C.F. Hill.”

Böttcher har till utställningen gjort ett nytt verk bestående av fem teckningar. Detta är en hommage till Sten Dunér och hans målning Den ensamma granen. Dunérs konstnärskap är djupt förbundet med familjens sommargård Drömmens belägen i den småländska granskogen inte långt från Värnamo. Dunérs förhållande till landskapet, granen och inte minst Caspar David Friedrich bär släktskap med Böttcher.

Utställningen äger även rum i Studiearkivet på Vandalorum. Här visas ett stort antal målningar och verk på papper som Böttcher i relation till sin egen utställning valt ut ur Smålands Konstarkivs samling.

Ann Böttcher (f. 1973 i Bruzaholm, Småland, verksam i Malmö och på Falster, Danmark) är utbildad vid Konstfack och Konsthögskolan i Malmö. Hon har ställt ut på bl.a. Moderna Museet, Nationalmuseum, Liljevalchs, Bonniers Konsthall, Magasin III, Wanås Konst, Grafikens Hus, Lunds konsthall, MoMA PS1 New York, Lofoten International Art Festival och EVA International Ireland's Biennial. Hon är representerad av Galerie Nordenhake i Berlin och Stockholm.

 

Presskontakt: Malena Axelsson, press [at] vandalorum [dot] se (press[at]vandalorum[dot]se), 0370-30 22 03

Pressbilder: http://www.vandalorum.se/sv/pressinformation