Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Examensprojektbudget

Budget för din MFA/BFA-utställning

För BFA-studenter är summan 5 000 SEK + svensk moms
= 6 250 kr om du har kostnader med avdragsgill moms.

För MFA-studenter är summan 10 000 SEK + svensk moms
= 12 500 kr om du har kostnader med avdragsgill moms.

Så här använder du pengarna

Vad gäller momsen spelar det ingen roll om det är skolan som betalar via en faktura eller om du själv lägger ut och får ersättning mot kvitto i efterhand. Det är endast när du handlar utanför Sverige som momsen inte är avdragsgill och då är det summorna 5 000 respektive 10 000 som gäller.

För att du ska slippa ligga ute med pengar bör du i första hand handla på rekvisition:
När du vet vad du ska köpa och var går du till Lotta och får en rekvisition. Då skickar företaget där du handlar en faktura direkt till Konsthögskolan.
Du kan också betala själv och i efterhand få ersättning mot kvitto:
Handlar du för mindre summor och/eller hos företag som inte tar rekvisitioner eller skickar fakturor kan du handla för egna pengar, kontant eller med kort, och i efterhand få ersättning av skolan mot det kvitto som du får. Skolan kan endast ersätta dig om kvittot är fullständigt, dvs att nedanstående uppgifter framgår:

  • Företagets namn
  • Inköpsdatum

Och om svenska kvitton:

  • Företagets momsregistreringsnummer
  • Momsen specificerad

Normalt sett görs en överföring till ditt bankkonto. Då behöver du lämna information om bankens namn,
clearingnummer och ditt kontonummer. Om det inte är ett svenskt bankkonto behöver du ange bankens namn, BIC/SWIFT-kod och ditt kontos IBAN-nummer.

Det här kan du använda pengarna till

Du kan använda din budget för att köpa utskrifter och material i skolans försäljning. Ange att det ska gå på din examensbudget om du handlar på kredit.
Det är OK att hyra utrustning. Köper du utrustning tillhör den skolan. Stäm av med teknikerna innan du köper in något. Att anställa någon är dyrt då det tillkommer sociala kostnader på arvodessumman och den som får arvode måste betala skatt.

Reskostnader täcks endast om du kan visa att de har en avgörande betydelse för ditt projekt.

Pengarna är inte avsedda för förtäring, t ex dryck till vernissagen.

Kontakt

Charlotta Österberg
Ekonom

charlotta [dot] osterberg [at] khm [dot] lu [dot] se (charlotta[dot]osterberg[at]khm[dot]lu[dot]se)
+46 40 32 57 02