LO:s Kulturpris 2020 till alumni Ella Tillema

LO:s Kulturpris har delats ut i samband med LOs kongress 2020. Priset syftar till att uppmärksamma och uppmuntra kulturarbetare som främjar fackföreningsrörelsens grundläggande värderingar om alla människors lika värde och rätt och strävan efter ett jämlikt och jämställt samhälle.

Motivering:

Ella Tillema vill med sin konst berätta om vad som sker i henne när hon ser på samtiden. Hon reagerar på omvärlden och på hur allt påverkar oss i samhället och hon ifrågasätter det hon ser. Genom storskaligt figurativt oljemåleri, text, screentext och musik berättar Ella Tillema om vår samtid med fokus på orättvisor och individens sårbarhet. Varje år sedan 2009 ger hon ut en politisk pamflett i numrerad upplaga med titlar som ”Handbok i att fucka systemet” och ”Mitt hjärta är en bomb” som delas ut gratis. Med kompromisslöst tilltal förenar hon det poetiska med aktivism i brännande frågor om samtid och framtid. I fokus står systemet och hur vi kan mobilisera motstånd mot dess förtryckande mekanismer. Det sårbara är ett återkommande motiv i Ella Tillemas måleri. Målningarnas storlek omsluter betraktaren och öppnar sinnena för existentiella bråddjup.

Läs mer här.